Berlijn

Berlijn is een stad van uiterste. Door de tweedeling, die duurde tot eind jaren ’80, hebben Oost- en West-Berlijn ieder een eigen gezicht. Het centrum van de stad is in de jaren ’90 geheel op de schop gegaan. Berlijn heeft vandaag de dag dan ook een prachtig modern centrum, waarin de verschillende oude monumenten op gepaste wijze zijn opgenomen. Speciaal voor u hebben wij deze compacte reisgids samengesteld waarin de belangrijkste plekken om te shoppen, dineren, en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn opgenomen.


Winkelen

la fayette berlin

Berlijn is de winkelstad bij uitstek. De stad heeft een groot aantal winkelgebieden verspreid over de stad. Door de jarenlange tweedeling zijn er meerdere winkelcentra ontstaan waardoor Berlijn over een enorm winkeloppervlakte beschikt.



Kurfürstendamm
Kurfustendamm is een van de bekenste winkelstraten en de grootste winkelboulevard van Berlijn. Het wereldberoemde warenhuis KaDeWe (Kaufhaus des Westens) is hier gevestigd. Dit warenhuis mag zich met een oppervlakte van 60.000m2 met trots het grootste warenhuis van Europa noemen. Ook veel bekende winkelketens hebben zich in de Kurfurstendamm gevestigd. Zo vind u hier namen als H&M, Esprit, Zara en Peek & Cloppenburg. De boulevard heeft een lengte van 3,5km, u kunt hiervoor dus met gemak al een dag uittrekken om te winkelen.



Wilmersdorfer Strasse
Wilmersdorfer Strasse is een van de oudere winkelstraten van Berlijn. Het voordeel van deze winkelstraat is dat hij geheel autovrij is. Dit maakt het shoppen wel zo aangenaam. Net als in de Kurfürstendamm zijn ook in deze straat zijn veel grote winkelketens gevestigd. Zo vind u hier de Mediamarkt, C&A en nog een filiaal van H&M. Ook het overdekte winkelcentrum Wilmersdorfer Arcaden bevindt zich in dit winkel gebied.



Friedrichstrasse
In deze straat kunnen vooral de mannen hun hart ophalen. Veel van de Duitse automerken hebben hier namelijk een showroom gevestigd. Zo vind u hier de laatste modellen van BMW, Mini maar ook Ferarri heeft hier een vestiging. Gelukkig heeft Friedrichstrasse ook voor de vrouw genoeg te bieden. Het 2e warenhuis van Berlijn La Fayette is namelijk in deze straat gevestigd. Wie ooit in Parijs is geweest is vast bekend met dit luxe warenhuis. Met een oppervlakte van 8.000m2 kunt u hier gemakkelijk even zoet zijn.


Kunst en Cultuur

Pergamon_Museum_Berlin
Wie Berlijn zegt, zegt cultuur. Met een jaarlijks budget van meer dan 250 miljoen Euro voor kunst en cultuur, mag Berlijn zich gerust cultureel centrum van Europa noemen. De stad is in het bezit van meer dan 175 musea en biedt jaarlijk plek aan talloze festivals. Wie voor de hoogte punten komt doet er goed aan om een bezoek te brengen aan Museuminsel. Op dit eiland in het centrum van de stad zijn de belangrijkste musea van Berlijn gevestigd. Op het eiland vindt u onder andere Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues-Museum en het Pergamonmuseum. In 1999 is het Museuminsel officieel opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Bezienswaardigheden

reigstag
De echte bezienswaardigheden van de stad zijn de Brandenburger Tor, de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche op het Breitscheidplatz. De kerk is door het bombardement in 1943 zwaar beschadigd. Tegenwoordig staat alleen de kerktoren van de oorspronkelijke kerk nog overeind. De ruïne van deze toren staat symbool voor de Tweede Wereldoorlog.

Ook Checkpoint Charlie is een veel bezochte trekpleister. Deze voormalige grenspost tussen Oost- en West Berlijn is een echt symbool voor het oude opgesplistste Duitsland. Checkpoint Charlie was tijdens de Koude Oorlog de enige controlepost waar buitenlanders over de weg Oost-Berlijn konden binnenkomen.

Aan het Platz der Republiek is het rijksdaggebouw (reichstaggebäude) gevestigd. Hier is sinds 1991 het Duitse parlement gezeteld. Het parlementsgebouw is al tijdens de koude oorlog herbouwd, in de zelfde stijl als het in 1933 gebouwde Rijkstag gebouw. Doordat men de eenwoording van Duitsland nog niet snel zag plaatsvinden werd in 1971 besloten het gebouw niet voor politieke doeleinden te gebruiken. In plaats daarvan werd het gebruikt voor het Duits historisch instituut.


Restaurants:

hackesche höfe
Veel van de horeca gelegenheden zijn gevestigd aan de Kurfürstendamm en haar zijstraten. Hier vindt u talloze bars en restaurants. Dit is dan ook de ideale plek om tijdens het winkelen even een tussenstop te maken voor een lunch of een drankje.

In de stadswijk Mitte zijn de wat stijlvollere restaurants gevestigd. De prijzen hier liggen ook vaak wat hoger. Vooral wanneer u opzoek bent naar Italiaanse restaurants dan bent u in Mitte aan het goede adres. Ook in deze stadswijk, niet ver van het Alexanderplatz bevindt zich het Hackesche Höfe. Dit complex bestaande uit acht verschillende binnenpleinen is gebouwd in de beroemde Duitse stijl Jugendstil. Na recentelijke renovatie is het hof omgetoverd tot dé ontmoetingsplaats van Berlijn. Hier vindt u onder andere een bioscoop en tal van restaurants, cafés en gezellige terrasjes.

Toen de Berlijnse muur nog bestond was Kreuzberg het dichtst bewoonde stukje van Berlijn. Door de centrale ligging van deze wijk bevinden zich hier een groot aantal hippe restaurants en cocktailbars. Kreuzberg is een van de meest multiculturele wijken van Berlijn, dit is ook terug te zien in het aanbod van restaurants. Hier vindt u veel internationale restaurants zoals Thais, Spaans en Japans. Bent u opzoek naar betaalbaar goed eten, dan bent u in Kreuzberg aan het juiste adres.


Uitgaan:

nightlife berlin
Berlijn kent tal van grote clubs. De meeste zijn gevestigd in de stadwijken Mitte en Kreuzberg. Hieronder zijn enkele van de adressen waar u de avond goed kunt vertoeven. Natuurlijk beschikt de stad ook over voldoende mogelijkheden om rustig een drankje te doen.



Kater Holzig
De club Kater Holzig is gevestigd in een voormalige zeepfabriek. Het gebouw is aan de buitenkant volledig versiert met graffiti en andere kunstwerken waardoor het gemakkelijk te spotten is in de stad. De club richt zich op een totaal ervaring. Wie de club binnengaat stapt eigenlijk een groot kunstwerk binnen. Het gebouw bestaat uit tal van zithoeken, dakterrassen en danszalen. Kater Holzig lijkt dan ook te bestaan uit meerdere kleine clubs.

Adres: Michaelkirchstrasse 22, Berlijn-Kreuzberg
Openinstijden: Do, Vr, Za 19:00 – 04:00
Website: http://www.katerholzig.de/



Watergate
Watergate is een van de vooraanstaande clubs van Berlijn. Iedere week treedt hier wel een bekende DJ op. Ondanks de alure is de club vrij klein. De DJ draaien dan ook niet hoog boven de mensen, maar staan midden in het publiek. De club is gevestigd aan de rivier de Spree. De grote ramen van de club geven s’ochtends een mooi zich van de zonsopgang boven de rivier.

Adres: Falckensteinstrasse 49, Berlijn-Kreuzberg
Openingstijden: Wo, Vr, Za 23:59
Website: www.water-gate.de



Week-end
Weekend is gevestigd op de twaalfde etage van een kantoorgebouw. Vroeger zat in dit gebouw het ‘Reisburo’ gevestigd. Waar de bewoners van Oost-Duitsland hun vakantie naar het buitenland konden boeken. Het uitzicht vanuit de club over het centrum van Berlijn prachtig! Naast de club op de twaalfde verdieping is er ook een after-hour club op de 15e etage. Dit gedeelte van de club is iedere zaterdag vanaf 03:00 geopend. Hier gaat het feest door tot diep in de morgen. Vanaf deze verdieping is ook het dakterras te bereiken.

Adres: Alexanderplatz 5, Berlijn-Mitte
Openingstijden: Club: Do, Vr, Za 23:59
Dakterras: Do, Vr, Za 19:00 (alleen ‘s zomers)
Website: www.week-end-berlin.de

Wist je dat ...

1. Berlijn bestaat uit een gebied van 892km2 en daarmee maarliefst negen keer groter is dan Parijs.

2. Berlijn ongeveer 1.700 bruggen heeft en daarmee Venetië met gemak verslaat.

3. De tv-toren ‘Berliner Fernsehturm’ met 368m het hoogste gebouw van Duitsland en één van de hoogste constructies in Europa is.

4. Tot de dag van vandaag zes Amerikaanse presidenten een legendarische speech hebben gehouden in Berlijn. Bekendste zijn: “Ich bin ein Berliner” (1963) - John F. Kennedy en “Mr. Gorbachev – tear this wall down!” (1987) – Ronald Reagan

5. De eerste verkeerslichten in Europa geplaatst zijn in Potsdamer Platz (Berlijn) in 1924. De replica van deze stoplichten zijn nog steeds te bewonderen op deze plek.

6. Het mannetje in de verkeerslichten in Oost-Berlijn er anders uitziet dan in West-Berlijn.

7. Berlijn de meest multiculturele stad is in Duitsland. 470.000 van de 3,5 miljoen inwoners hebben een buitenlands paspoort. In totaal zijn er 184 verschillende nationaliteiten woonachtig in de stad.

8. Berlijn met 175 verschillende musea, een stuk minder regendagen heeft dan musea.

9. Berlijn met 180km aan vaarroutes gemakkelijk met de boot te verkennen is.

10. De eerste bom die de geallieerde in de Tweede Wereldoorlog lieten vallen in Berlijn de enige olifant van Zoo Berlin doodde.