Lissabon

Lissabon is de levendige hoofdstad van Portugal en telt bijna 550.000 inwoners. De stad kent een geschiedenis van meer dan 20 eeuwen oud. Door het fijne klimaat kunt u Lissabon het gehele jaar door goed bezoeken. In de stad kunt u van alles zien. Van kleine straatjes en pleinen tot mooie kerken. In Lissabon is er voor ieder wat wils. Speciaal voor u hebben wij deze compacte reisgids gemaakt, met daarin de belangrijkste plekken om te winkelen, dineren en de belangrijkste bezienswaardigheden.

 

Winkelen

Lissabon en winkelen gaan heel goed samen. De echte shoppers zullen zich in deze stad niet vervelen. Van grote warenhuizen tot de kleine winkelstraatjes, u vindt het er allemaal. Lissabon kent verschillende winkelgebieden verspreid over de hele stad. Hieronder zullen we de belangrijkste winkelgebieden voor u beschrijven.Lissabon en winkelen gaan heel goed samen. De echte shoppers zullen zich in deze stad niet vervelen. Van grote warenhuizen tot de kleine winkelstraatjes, u vindt het er allemaal. Lissabon kent verschillende winkelgebieden verspreid over de hele stad. Hieronder zullen we de belangrijkste winkelgebieden voor u beschrijven.Rua Augusta

De Rua Augusta is één van de belangrijskte winkelstraten van de stad, gelegen in de wijk Baixa. De hele straat is een voetgangersgebied, zodat u optimaal kunt genieten van alle grote internationale ketens die hier gevestigd zijn. Hier vindt u onder andere ketens als H&M, Zara, Levi’s en Benetton. Ook zijn er in deze straat veel kleine winkeltjes te vinden, die u het echte Portugal laten voelen. In het midden van de staat vindt u gezellige terrasjes, waar u even kunt uitrusten met een heerlijk drankje.Avenida da Liberdade
Bent u opzoek naar alle grote designermerken? Dan bent u in deze straat op het goede adres. De Avenida da Liberdade is de sjiekste winkelstraat van Lissabon en is daarmee te vergelijken met de PC Hoofstraat in Amsterdam. Hier vindt u merken als Prada, Louis Vuitton, Dolce e Gabbana en nog veel meer luxe boetiekjes.


Feira da Ladra
Dit is geen winkelstraat, maar de bekendste en grootste markt van de stad. De naam betekent letterlijk de dievenmarkt. Vroeger kwamen de dieven hier hun gestolen spullen verkopen. Op deze markt vindt u de meest uiteenlopende dingen.U vindt hier leuke hebbedingen en bijzondere tweedehands meubelen. Deze markt is van dinsdag t/m zaterdag van 06.00- 16.00 uur
Tip: Vergeet vooral niet af te dingen!

Kunst en Cultuur

Op cultureel gebied is er in Lissabon veel te doen. Er is een groot museumaanbod over uiteenlopende onderwerken. Het Museu Nacional de Arte Antiga is het belangrijkste kunstmuseum van heel Portugal. Het museum geeft u een goed beeld over de Portugese kunst voor de 19e eeuw.

Één van de meest recente musea in Lissabon is het MUDE, het Mode Museum. Het is één van de grootste mode- en designmusea ter wereld. Met zijn ligging, midden in het centrum, is het museum een perfecte uitvalbasis voor de modeliefhebbers. In totaal heeft het museum meer dan 1.200 haute couture stukken van meer dan 200 designers uit de hele wereld.

Wilt u echt wat meekrijgen van de echte Portugese cultuur, dan is het Fado Museum de uitgewezen plek. Het Fado museum is geheel gewijd aan het traditionele Portugese levenslied. In het museum vindt u collecties van honderden mensen die getuige waren van de geschiedenis van de Fado. Onder meer de verhalen van kunstenaars, muziekanten en componisten.

De populairste attractie van Lissabon is het immens grote aquarium, het Oceanarium. Dit oceanium is een van de grootste ter wereld met maar liefst 8.000 dieren van meer dan 500 soorten. In dit museum, ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff, staan de vijf oceanen centraal. Let vooral op de centrale watertank met haaien, roggen en bijzondere vissen!

 

BezienswaardighedenIn Lissabon raakt u niet snel uitgekeken. Lissabon kent heel veel bijzondere bezienwaardigheden die u niet gemist mag hebben tijdens uw stedentrip.
Éen van deze bezienswaardigheden is de Toren van Belém. De Toren van Belém is een groot fort, gelegen op een eilandje in de monding van de Taag. Deze toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 en het was het uitgangspunt voor veel handels- en ontdekkingsreizen van de Portugezen. De toren is zeer bekend geworden en wordt vaak gezien als het symbool van Portugal. Daarnaast is de Toren van Belém door de UNESCO opgenomen als Wereld Erfgoed Monument.

Breng ook een bezoek aan het grootste park in het centrum van Lissabon, het Parque Eduardo VII. In het park vindt u twee kassen gevuld met tropische planten, palmen, cactussen en vijvers. Deze kassen worden ‘ Estufas’ genoemd en zijn één van de grootste trekpleisters van de stad. Ook vindt u hier enkele beelden en zuilen die herdenken aan de revolutie van Portigal is 1974.

Iets verder rijden, maar zeker de moeite waard, vindt u het werelderfgoed Sintra. Het dorpje Sintra ligt op ongeveer 30 km ten westen van Lissabon. De grootste bezienswaardigheid van het dorpje is het paleis de Quinta da Regaleira. Dit indrukwekkende paleis bestaat uit 5 verdiepingen, en heeft daarom heen een enorme gedecoreerde tuin. Vooral vanwege de magische sfeer is dit dorpje immens populair bij toeristen.
Tip: Ga niet in het weekend naar het dorpje en kom vroeg in de ochtend vanwege de drukte.

 

Restaurants:

Wanneer u Lissabon bezoek moet u ook zeker de Portugese specialiteiten uitproberen. Gezouten stokvis is één van deze specialiteiten die u niet mag missen. In de stad zijn talloze cafés en restaurants te vinden met heerlijk eten. Wat u tijdens uw reis zeker niet mag overslaan is de lokale specialiteit Pastel de Belém. Dit is een soort puddigbroodje, waarvan de vulling slechts bij drie mensen bekend is. Per dag worden er maar liefst 15.000 stuks verkocht. Deze winkel vindt u vlakbij het beroemde Jerónimos-klooster.

Voor een echte Portugese avond moet u zeker een bezoek brengen aan een Fado huis. Adego Machado is het oudste fado huis van Lissabon, waar voornamelijk Portugees eten geserveert wordt. Vele bekende fadozangers/zangeressen hebben hier al gezongen en is enorm populair onder de toeristen en lokale bevolking. Zorg er wel voor dat u gereserveerd heeft bij dit restaurant, anders is de kans groot dat u geen tafel heeft.

In de wijk Alfama hangt het wasgoed buiten en vindt u vooral veel pittoreske huisjes en bouvallige kerkjes. Het leven speelt zich hier af rond de kruidenierswinkels. In deze traditionele wijk vindt u heel veel kleine, gezellige restaurantjes waar u zich prima kan vermaken.
Ook de in de wijk Baixa, het commerciële centrum van Lissabon, vindt u veel restaurants. Hier vindt u niet alleen Portugese restaurants, maar ook internationale specialiteiten.

 

Uitgaan:

Of je nu gezellig wat wil drinken in een klein cafeetje, of een lekkere cocktail wil drinken in een hippe club. In Lissabon kan het allemaal! Het nachtleven van Lissabon komt pas laat op gang. Het is heel normaal om pas rond 03.00 naar een club te gaan. Docas is het uitgaansgebied aan de Taag wat steeds meer mensen aantrekt. Veel oude panden zijn daar omgebouwd tot trendy restauranten en hippe clubs.LUX
LUX is een hippe club die zich bevindt aan de rivier de Taag. Hier kunt u dansmuziek van internationale dj’s, flitslampen en videoschermen verwachten. De verschillende verdiepingen hebben allemaal een andere muzieksoort. Wanneer u even rustig wil genieten, kan dit in lounge met uitzicht over de Taag.
De uitsmijters kiezen wie ze erin laten. Dus geschikte kleding is dus van essentieel belang!

Adres: Avenida Infante Dom Henrique, Armazem B, Lissabon
Openinstijden: Do, Vr, Za 23.00 – 06.00 uur
Website: www.fluxfragil.comCafe Luso
Wanneer u een echte fado avond wil beleven, bent u bij Cafe Luso op het goede adres. Hier kunt u genieten van optredens van locale en nationale fadoartiesten. In tegenstelling tot vele andere Fadohuizen wordt hier opgetreden op een podium, zodat iedereen het goed kan zien. Het is ook mogelijk om een avondvullend programma inclusief diner te hebben. Hiervoor moet u wel tijdig reserveren, want deze avonden zijn erg populair.

Adres: Travessa da Queimada 10, Lissabon
Openingstijden: Elke dag 19.30 tot 02.00 uur
Website: www.cafeluso.ptIncognito
Incognito opende in 1988 zijn deuren en is daarmee één van de oudste clubs in Lissabon. De club is vooral populair onder de wat oudere mensen, dit omdat er vooral muziek gedraaid wordt uit de jaren tachtig. In de kleding kunt u uw dansmoves laten zien en boven kunt u in de bar rustig zitten. De muziek wisselt heel erg, van alternatief naar house of retro. Het is een kleine club, maar de sfeer en de muziek maken de club groots. Het is wel even goed zoeken naar deze club, want er staat geen naam op het gebouw!

Adres: Rua dos Poiais de São Bento 37, Lissabon
Openingstijden: Wo, Do, Vr, Za 23.00 tot 04.00 uur
Website: www.incognitobar.com/

Wist je dat ...

1. De meeste bezienswaardigheden en musea gesloten zijn op maandag.

2. Het ‘not done’ is om een maaltijd te beginnen zonder een aperitiefje te nemen in Lissabon.

3. Het Christus-beeld die neerkijkt op Lissabon, een exacte replica is van die in Rio de Janeiro .

4. Dat de 3 kilometer lange brug over de Taag, door hetzelfde bedrijf is gebouwd als die van de Golden Gate Bridge in San Franscisco.

5. Ons woord 'thee' is ontleend aan de letter 'T' waarmee de Portugezen vanaf de 16de eeuw de kisten thee markeerden die bestemd waren voor export.

6. Er bij veel winkels staat aangegeven van wanneer to wanneer de uitverkoop duurt.

7. James Bond geboren zou zijn in Lissabon... Portugal was ‘neutraal’ tijdens de Tweede Wereldoorlog en was daarmee ideaal voor spionnen.