Rome

Rome is één groot openluchtmuseum. Door de hele stad zijn verschillende mooie historische bezienswaardigheden te zien. Toch schuilt er onder dit oude decor ook een zeer jong en bruisend hart, met veel winkels en horecagelegenheden. Rome is een stad voor jong en oud. Speciaal voor u hebben wij deze compacte reisgids samengesteld waarin de belangrijkste plekken om te shoppen dineren, en de belangrijkste bezienwaardigheden van de stad zijn opgenomen.


Winkelen

Rome Winkelen

Rome is de perfecte stad voor de shopliefhebbers. Van designerkleding tot traditionele markten, voor iedereen wat wils. De stad heeft een groot aantal winkelgebieden verspreid over de stad.


Via dei Condotti
Via dei Condotti is de bekendste winkelstraat van Rome. Deze straat is vooral bekend vanwege de talloze designerwinkels en juweliers. Zo vindt u hier merksen als Dior, Louis Vuitton en Dolce e Gabbana. De prijzen in deze straat liggen daardoor relatief hoog. Drink ook een kopje cappucino in het bijna 250 jaar oude Antico Caffè Greco, waar allerlei beroemdheden hun kopje koffie hebben gedronken.


Via del Corso
De Via del Corso, is met zijn 1,5 kilometer, de perfecte winkelstraat voor de toeristen. In deze straat vindt u vooral de grote winkelketens en warenhuizen. Winkels als H&M, Zara en de Disney-winkel zijn hier gevestigd. Wel raden wij u aan om in de ochtend naar deze straat te gaan, omdat het rond het middaguur erg druk wordt.


Via Cola di Rienzo
Tussen de grote winkelketens vindt u in deze straat ook veel kleine delicatessenwinkels, exclusieve kledingboetiekjes, boekhandels en mooie cadeauwinkels. De Via Cola di Reinzo is zeer geliefd bij de Romeinen zelf. De Via Cola di Rienzo is de perfecte straat om een middag te winkelen.


Kunst en Cultuur

Rome kunst en cultuur

Rome is de perfecte stad voor de kunst- en cultuurliefhebbers. Een bezoek aan de Vaticaanse Musea, het grootste museumcomplex van de wereld, kunt u niet missen. In dit museum vindt u onder andere de Museo Pio-Clementino, de zalen van kunstenaar Rafaël en de Sixtijnse kapel. ’s-Werelds grootste kunstcollecties, van de oudheid tot en met de renaissance, zijn hier te bewonderen.

Wanneer u meer van hedendaagse kunst houdt, is een bezoek aan Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (MAXXI) zeker de moeite waard. Dit 30.000 m2 grote musea ligt grotendeels verscholen tussen de oude gebouwen en is gevestigd in een voormalige kazerne. Het MAXXI is het eerste nationale museum voor moderne kunst in Italië.


Bezienswaardigheden

Rome bezienswaardigheden

Rome heeft ontelbaar veel historische bouwerken, Romeinse pleinen en grote parken die u gezien moet hebben tijdens uw stedentrip. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Rome is het Colosseum. Het Colosseum, dat oorspronkelijk het Amphitheatrum Flavium heette, is een groot ovaalvormig amfitheater waarin plek is voor 50.000 toeschouwers. In de Romeinse tijd werd het Colosseum gebruikt voor allerlei shows en toneelstukken.

Ook de Trevi Fontein is een belangrijke bezienswaardigheid in Rome. De fontein werd ontworpen door Niccolò Silva in 1732. Het duurde maar liefst 30 jaar voordat de fontein klaar was. Silva zelf heeft dit niet meer mee kunnen maken. De Trevi Fontein werd gebouwd in opdracht van paus Clemens XII als teken van zijn macht en rijkdom. Wanneer u bij de fontein staat is het een gebruik om een muntje over je schouder in het water te gooien. Wie dat doet zal ooit terugkeren naar Rome. Gooit u er 2 muntjes in, dan zal u in Rome de liefde van uw leven tegenkomen.

De Sint Pieter is één van de beroemdste kerken ter wereld. De kerk is zeer belangrijk voor de Rooms-katholieke kerk, als bedevaartsoord. De Sint Pieter staat in Vaticaanstad en er wordt beweerd dat de kerk boven het graf van de apostel Petrus is gebouwd. In de kerk zijn een aantal pausen begraven, zoals Clemens XIII, Paulus III en Innocentius VIII.


Restaurants:

Rome restaurants

In Rome hoeft u niet op zoek te gaan naar restaurants. Ze zijn overal!
De lekkerste gerechten worden hier in de gezellige restaurantjes van de stad klaargemaakt.

De stadswijk Trastevere ligt aan de westkant van de Tiber en ligt op loopafstand van het oude centrum van Rome. Wanneer u in deze wijk rondloopt waant u zich in een klein dorpje. In deze schilderachtige wijk met veel kleine straatjes, vindt u veel restaurants, bars en hippe clubs. Hier kunt u voor weinig geld heerlijk uit eten gaan.

Een andere leuke plek zijn de straten rondom het plein Piazza di Spagna, gelegen in het noordelijke gedeelten van het centrum. Naast de beroemde Spaanse Trappen vindt u in dit gedeelte van het centrum veel winkels en eetgelegenheden. Wel is deze buurt zeer toeristisch en kan het dus druk zijn bij de verschillende horecagelegenheden.


Uitgaan:

Rome uitgaan

Wie na het bekijken van alle musea en bezienswaardigheden ’s avonds nog energie overheeft, kan zich in het uitgaansleven van Rome storten. Rome heeft als hoofdstad van Italië het meest bruisende en veelzijdige uitgaansleven van de stad. Hieronder zijn enkele van de adressen waar u de avond goed kunt vertoeven.Akab
Akab is een populaire discotheek met een ‘underground’ sfeer. De muren zijn van beton en de inrichting is strak vormgegeven. In deze discotheek treden vaak bekende DJ’s en artiesten op.
Tip: Ga echt ruim voor 23.00 uur in de rij staan, anders is de kans groot dat u er niet inkomt.

Adres: Via di Monte Testaccio 69, Rome
Openinstijden: Wo,Do,Vr,Za 23:30 – 05:00
Website: http://www.akabclub.comCaruso
Voor wie van Latijns-Amerikaanse muziek houdt, is Caruso de ideale uitgaansgelegenheid. Deze populaire club bestaat uit 5 zalen met elk een eigen muziekgenre zoals, salsa, hiphop, rap en R&B. Door de tropische inrichting waant u zich helemaal in Latijnse sfeer.
Ook voor deze club geldt dat u vroeg in de rij moet gaan staan.

Adres: Via di Monte Testaccio 36, Rome
Openingstijden: Di,Do,Vr,Za,Zo 23:00 – 03:00
Website: www.carusocafe.comBar del Fico
Om gezellig een glaasje te drinken kunt u terecht bij Bar del Fico. Dit typisch Italiaanse barretje is gelegen in het centrum van Rome. Het is een populaire bar onder de trendy inwoners. Het is de ideale plek om van de Italiaanse sfeer te proeven.

Adres: Piazza del Fico 26, Rome-Centrum
Openingstijden: elke dag 08:00 – 02:00

Website: www.bardelfico.com

Wist je dat ...

1. Rome heel erg goed te verkennen is per fiets. Rome is zelfs in 2011 verkozen als fietsverrassing van het jaar.

2. Er in veel kerken en musea een dresscode geldt. Vrouwen met blote benen en schouders mogen vaak niet naar binnen.

3. Je de lekkerste pasta kan eten in Taverna Trilussa in de wijk Trastevere. Dit restaurant is beroemd om zijn pasta’s.

4. Onder het historisch centrum van Rome geheime doorgangen bestaan die Vaticaanstad verbinden met verschillende kerken en catacomben. Dit als vluchtroutes voor Pausen.

5. Er ook een Nederlandse Paus begraven ligt in Rome. De Paus Adriaan Floriszoon van Utrecht was de eerste en laatste Paus uit Nederland.

6. Het Colosseum zijn naam dankt aan het Latijnse woord colossous, wat betekent ‘’reusachtig standbeeld’’. Dit omdat er een enorm standbeeld van Nero naast stond.

7. Er ieder jaar ruim 10.000 kilo aan munten in de Trevi Fontein gegooid wordt.

8. Mensen vroeger het water uit de Trevi Fontein dronken om hun relatie voor eeuwig voort te laten duren. Helaas is het nu verboden om het water uit de fontein te drinken.